петак, 14. октобар 2016.

Škola za veštice i čarobnjake

U knjizi Harry i ostala deca idu u školu za veštice i čarobnjake, Hogwarts. Škola je začarana pa normalci (normali ljudi, bez moći) ne mogu da je vide.
 Da bi se došlo do škole, ode se na stanicu u Londonu na platform 9 i 3/4. Platforma se nalazi izmedju broja 9 i broja 10. U zid se brzo utrčava i tako se dolazi na stanicu odakle polazi voz,  Hogwarts Express.
 
Platform 9 i 3/4:
 

   Sama zgrada Hogwarts-a je veliki dvorac. Smeštena je pored velikog jezera. Ha školskom zemljištu nalazi se kvidički teren (zvanični sport u magijskom svetu), jezero, začarana šuma i nekoliko staklenih basta koje se koriste za časove herbiologije (slicno biologiji).
  Škola je podeljena na četiri kuce: Gryffindor (hrabri), Ravenclaw (pametni), Slytherin (zli) i Hufflepuff (fini).
  Na grbu piše: Draco dormiens nunquam titillandus, što znači: nikada ne diraj zmaja dok spava.
 
Grb  Škole :

субота, 8. октобар 2016.

Likovi

U knjizi ima puno različitih likova i u svakom delu dođe i neki novi, sa novom misterijom i pričom. Svi likovi su jedinstveni. Kada se upoznate sa knjigom (ili filmom), vidite da nisu svi isti i da likovi nisu uvek isti kako ih drugi gledaju, istinu saznate tek na samom kaju. Moji omiljeni likovi su: Drako Malfoy, Cedric Diggory (ljubav mog života), Severus Snape, Fred i George Weasley, Dobby i Luna Lovegood.
Glavni likovi su Harry, Hermione i Ron, najbolji prijatelji koji su i u onim najtezim situacijama tu jedno za drugo. Obožavaoci ih zovu ,,Golden trio'' (Zlatna trojka), kakav naziv i zaslužuju.




 

 

четвртак, 6. октобар 2016.

Film vs knjiga

U ovom postu ću vam dati neke male savete ukoliko ste zainteresovani za čitanje Harry Potter-a. Prvo i najvaznije pravilo koje svaki H.P. obožavalac zna jestre da NIKADA ne pogledaš prvo film pa onda pročitas knjigu. Mnoga deca samo gledaju film jer su knjige ,,predebele" ali ustvari, kada pročitate knjigu, želite jos, shvatite da može i da bude duža. Film je nedopunjen, likove se drugačije predstavljaju, jednostavno su lošiji od knjige.
 Nakon čitanje knjige poželite da imate sve vezano za Harry Potter-a, da i vi budete sortirani u kuću (govorim iz ličnog iskustva, ja sam Hufflepuff XD ), da znate sve o toj kući i shvatite da su sve kuće zapravo divne. 
Dz. K. Rouling ima svoj sajt koji se zove ,,Pottermore" i tu vas kapa sortira u kući i onda maltene živite na Hogwarts-u.   Link sajta:  https://www.pottermore.com/