петак, 23. децембар 2016.

Fantastične zveri i gde ih naći

Najnoviji film povezan sa serijalom Harry Potter, Fantastične zveri i gde ih naći, izašao je u novembru 2016. godine. Film se zasnovan na knjizi udžbenioku koji je koristi na Hogwarts-u. U filmu se opisuju avanture pisca udžbenika u Americi za potragom po nova čudovišta. U filmu je glavnog lika glumi Eddie Redmayne. Ja sam film glededala i postao mi je omiljeni. Sve preporuke. A ovo je trejler za film:

субота, 17. децембар 2016.

Najzanimljivije čini


Резултат слика за harry potter uses the spells 

Harry Potter živi u magičnom svetu i neverovatno je koliko čini postoji i za šta sve one služe. Većina imena čini koje je Dž. K. Rouling ismislila izvedena su iz latinskog jezika.  Pogledajte nekoliko meni najinteresantnijih čiti koje bi nam olakšale život:
  1.  Lumos     Ova čin se koristi za prizavanje svetlosti.
  2. Nox       Čin za mrak.
  3. Reparo    Govoreći ove reči sve se može popraviti.
  4. Eat slugs (jedi puževe) Kada uperite štapić u nekoga i ovo kažete oni će naglo početi da povraćaju puževe.
  5. Accio    Kada se izgovori ova čin i nešto sšo želiš to će odmah doleteti do tebe.
  6.  Petrificus Totalus   Ova čin se koriti da osobu potpuno zaledite da ne mogu da pomeraju telo.
  7.  Alohomora   Koristi se za oključavanje bilo čega
  8. Jelly-Leggs  Kada se upotrebi na nekome njegove noge postanu labave, kao žele.
  9. Crucio  Koristi se za potpuno grčenje i bolno pomeranje protivnika praktično za mučenje.
  10. Expecto Patronum   Uz pomoć ove čini čarobnjak se brani od dementora i oslobađaju ličnu životinju koja ih štiti od svega.

понедељак, 12. децембар 2016.

Najpoznatije rečenice u serijalima

 S obizrom da knjiga ima više delova kao i film tu ima nekoliko veoma poznatih, smešnih i nezaboravnih rečetica i momenata.

   

уторак, 22. новембар 2016.

петак, 14. октобар 2016.

Škola za veštice i čarobnjake

U knjizi Harry i ostala deca idu u školu za veštice i čarobnjake, Hogwarts. Škola je začarana pa normalci (normali ljudi, bez moći) ne mogu da je vide.
 Da bi se došlo do škole, ode se na stanicu u Londonu na platform 9 i 3/4. Platforma se nalazi izmedju broja 9 i broja 10. U zid se brzo utrčava i tako se dolazi na stanicu odakle polazi voz,  Hogwarts Express.
 
Platform 9 i 3/4:
 

   Sama zgrada Hogwarts-a je veliki dvorac. Smeštena je pored velikog jezera. Ha školskom zemljištu nalazi se kvidički teren (zvanični sport u magijskom svetu), jezero, začarana šuma i nekoliko staklenih basta koje se koriste za časove herbiologije (slicno biologiji).
  Škola je podeljena na četiri kuce: Gryffindor (hrabri), Ravenclaw (pametni), Slytherin (zli) i Hufflepuff (fini).
  Na grbu piše: Draco dormiens nunquam titillandus, što znači: nikada ne diraj zmaja dok spava.
 
Grb  Škole :

субота, 8. октобар 2016.

Likovi

U knjizi ima puno različitih likova i u svakom delu dođe i neki novi, sa novom misterijom i pričom. Svi likovi su jedinstveni. Kada se upoznate sa knjigom (ili filmom), vidite da nisu svi isti i da likovi nisu uvek isti kako ih drugi gledaju, istinu saznate tek na samom kaju. Moji omiljeni likovi su: Drako Malfoy, Cedric Diggory (ljubav mog života), Severus Snape, Fred i George Weasley, Dobby i Luna Lovegood.
Glavni likovi su Harry, Hermione i Ron, najbolji prijatelji koji su i u onim najtezim situacijama tu jedno za drugo. Obožavaoci ih zovu ,,Golden trio'' (Zlatna trojka), kakav naziv i zaslužuju.




 

 

четвртак, 6. октобар 2016.

Film vs knjiga

U ovom postu ću vam dati neke male savete ukoliko ste zainteresovani za čitanje Harry Potter-a. Prvo i najvaznije pravilo koje svaki H.P. obožavalac zna jestre da NIKADA ne pogledaš prvo film pa onda pročitas knjigu. Mnoga deca samo gledaju film jer su knjige ,,predebele" ali ustvari, kada pročitate knjigu, želite jos, shvatite da može i da bude duža. Film je nedopunjen, likove se drugačije predstavljaju, jednostavno su lošiji od knjige.
 Nakon čitanje knjige poželite da imate sve vezano za Harry Potter-a, da i vi budete sortirani u kuću (govorim iz ličnog iskustva, ja sam Hufflepuff XD ), da znate sve o toj kući i shvatite da su sve kuće zapravo divne. 
Dz. K. Rouling ima svoj sajt koji se zove ,,Pottermore" i tu vas kapa sortira u kući i onda maltene živite na Hogwarts-u.   Link sajta:  https://www.pottermore.com/   
  

петак, 30. септембар 2016.

Osnovno o Harry Potter-u

Harry Potter je serijal romana, ukupno ih ima sedam. Sve knjige vezane za pustolovine i odrastanje dečaka Harry Pottera napisala je britanka Dž. K. Rouling. Prva knjiga objavljena je 26. juna 1997. U početku nijedna kuća nije htela da objavi knjigu. Onda se jednoj izdavačkoj kući mnogo svidela i pisac se znatno obogatio. Posle su obnavljenje i ostalih 7 knjiga. Poslednja knjiga je obnavljena na leto 2016. godine na rodjendan glavnog lika, i pisca.
  Ovo je bilo nesto najosnovnije o kolekcijama.

                                                                                       Dz. K Rouling:

Korice prve knjige :                                                        

петак, 23. септембар 2016.

Harry Potter

Ovo je novi blog o Harry Potter-u. Ovde ću pisati o različitim činjenicama, novostima i slikama o Harry Potter-u.